четвер, 18 березня 2021 р.

 Стародавня українська кухня: рецепти моєї бабусі

Сьогодні бібліотекар бібліотеки с. Плоске Алла Моронжук  знайомить нас з стародавніми рецептами  , якими люб’язно поділилась знана господиня села, берегиня домашнього вогнища, Ольга Варфоломіївна Саган. Деякі з цих страв готувались переважно у піст і до пісної вечері в переддень Різдва.

Ляк. Відварювали картоплю, при цьому відвар не  виливали. Картоплю товкли товкачкою до консистенції  п’юре. Поєднували відвар з картоплею, додаючи  великі шматки чищеного оселедця і знову варили до готовності оселедця. Окремо підсмажували на олії моркву з цибулею. Все зєднували , підбиваючи підсмаженим борошном і  доводили до кипіння. Доводили  страву до смаку і подавали до столу.



Пампушки розчинені з цибулею надзвичайно смачні. Розчиняється дріжджове тісто. Для цього береться вода,сіль,цукор,олія ( пропорція як на звичайні пампушки) і доводиться до кипіння. Коли вистигне , додати цибулю , різану кубиками, дріжджі і борошно. Все добре перемішати і поставити в тепле місце,щоб підійшло. Смажимо на олії пампушки і гарячими приправляємо розтертим часником, подають такі пампушки зазвичай у макітрі.



Голубці з пшоном і грибами. Необхідно відпарити капусту і розібрати пелюстки. Для начинки на воді відварювали  до готовності  пшоно. Підсмажували  різану цибулю, терту моркву  та  відварені різані гриби і додавали піджарку до пшона, все ретельно перемішували , додаючи сіль та перець до смаку. З капустяного листя та фаршу формували голубці, які ретельно складали в чугунку,заливали  водою з олією і ставили до печі тушитися. Гарячі подавались до столу.



Душенина (рецепт 1) Це старовинна страва, яку готували  на великі свята: Різдво чи Паску, або престольні празники. Без цієї страви не обходилось ні одне весілля чи хрестини.  

Щоб приготувати душенину необхідно відварити сушені груші. Середніми кусочками м'ясо телятини , або свинини тушкуємо до готовності, додавши грушевий узвар . Коли  м'ясо майже готове , його приправити сіллю та спеціями до смаку та додати  підсмажену  моркву. До готового м’яса додати відварені груші  та  підсмаженого борошна  і відправити  до печі, щоб добре  протушкувалось. Гарячою страву подають на святковий стіл.


Душенина(рецепт 2)  Мясо (частіше свинину) порізати шматочками середньої величини,обваляти в борошні і скласти до горщика, залити окропом (часто використовували сироватку, або сметану), додати сиру цибулю, моркву, спеції, сіль  і  тушкувати все до готовності. Подавали до столу разом з картоплею, або кашею ,щедро поливаючи підливою. Іноді душенину готували разом з картоплею.



Затірка  Це буденна страва , яка готовилась майже у кожній сімї. Замішувалось тісто як на вареники ,рвалось шматочками і варилось в підсоленому окропі до готовності. Коли рванці спливали,проварити до готовності, злити воду і заправити страву салом. Сала давали доволі багато, заправляли перцем. При подачі на стіл додавали  солоний сир. Саме солоний сир і давав  основний смак і ситність страві.



       

 

Немає коментарів:

Дописати коментар