середу, 17 березня 2021 р.

 Продовжуємо нашу рубрику "Стародавня українська кухня: рецепти моєї бабусі" новими матеріалами.

Сьогодні  ділимось рецептами стародавньої кухні ,які представила нам бібліотекар села Кушлин Людмила Панчук.  Записані вони  зі слів Шарун Надії Кирилівни, а її навчала колись приготуванню цих страв мама пані Надії - Голуб Соломія Іванівна.

«Борщ з карасями»   Для приготування борщу необхідно взяти: 500 гр. карасів,400 гр. свіжої капусти,по одному кореню петрушки та моркви,1 цибулину,400 гр.картоплі,250 гр. червоного буряка,1/2 склянки квасолі, 2,5 ложки оцту або можна замінити 1 склянкою бурякового квасу,,20 гр.сушених грибів,1 ст.ложка борошна,2,5 ст. ложок олії,2 лаврових листочки, 1 ст. ложка дрібно посіченої петрушки.




«Картопля з маком»  Для приготування цього блюда необхідно запарити 3-4 ст. ложки маку і добре його розтерти макогоном. 1 кілограм картоплі відварити і протерти через сито (в наш час можна  пропустити через м’ясорубку), до картоплі додати мак, 1 ст. ложку масла та ¾ склянки кип’яченого молока,все добре вимішати. До столу подавати гарячу.



«Каша грибна чумацька»  Напевно таку кашу готували колись чумаки, коли їздили по сіль до Криму. Щоб приготувати таку кашу необхідно взяти 2 склянки пшона, добре промити і відварити до пів готовності. Свіжі гриби (1 кг.) порізати невеличкими шматками і обсмажити на салі з цибулею (100гр.сала; 1-2 цибулини), додати до них пшоно,посолити і варити до готовності,каша має бути розсипчастою. При подачі на стіл, кашу посипати м’ятою.





«Потапці з молоком та медом» 300 гр. пшеничного хліба порізати на кубики і обсмажити до золотистого кольору на маслі , вмакаючи в збиті яйця з молоком (1/2 склянки молока,1 яйце). При подачі на стіл поливати потапці медом.


«Вареники з квасолею та грибами» Замісити звичайне тісто для вареників. Для начини потрібно: квасолю  (1,5 стакана) перебрати, промити ,замочити і відварити до готовності. Перетерти через сито,або перемолоти. До квасолевої маси додати підсмаженої цибулі (2 цибулини) на олії (4 ст.ложки) ,подрібнені відварені гриби (100 гр.сушених грибів і відварених),мелений перець,сіль-до смаку. Все добре перемішати. Зліпити вареники і відварити, при подачі до столу полити маслом.



«Киселиця»  Для цього рецепту згодяться свіжі або сушені сливи. Їх потрібно промити та відварити. Відвар не виливати.  Вистиглі сливи перетерти через сито, змішати з сливовим відваром та довести до кипіння. Туди ж всипати підсмажене кукурудзяне борошно, або манну крупу, посолодити і варити до готовності. На 0,5кг. свіжих слив ,або 200 гр. сушених необхідно взяти 3 ст. ложки кукурудзяного борошна (манки), ¾ склянки цукру,5 склянок води.



«Черешнянка»  Щоб приготовити Черешнянку,необхідно перебрати 0,5 кг. черешні , промити її та видалити кісточки. Залити 7 склянками води та проварити до розварювання . Ягоди перетерти через сито, всипати підсушене борошно (½ склянки) з цукром (1 склянка),знову добре проварити і заправити сметаною( ½ склянки). До столу Черешнянку подають гарячою.

                                       



Немає коментарів:

Дописати коментар