пʼятницю, 4 вересня 2020 р.

 

 




       
 Кременецька земля подарувала світові великого польського поета Юліуша Словацького, тут він народився 4 вересня 1809 року в сім’ї професора поезії і риторики Волинської  Гімназії Евзебіуша Словацького. Поетичну творчість Юліуш розпочав рано. Перші твори з тих, що дійшли до нашого часу, датовані 1825 р.

    У 1826 р. Словацький закінчивши університет у Вільні , переїхав у Кременець, до матері. Тут він активно вивчав англійську мову і читав твори Дж. Н. Г. Байрона в оригіналі. Тоді ж таки Словацький остаточно зрозумів, що літературна творчість — його єдине покликання. Спадщини, яку залишив його батько, вистачало для того, щоби жити і не ходити на службу.

    У 1828 р.були створені перші його поеми і драми – “Гуго”, “Монах”. Ю. Словацький готував опублікувати свої перші твори у Варшаві. Але вибухнуло повстання 1830 р. Поет писав для газет повстанські вірші, виступав за незалежність Польщі. Це принесло йому популярність. Але небезпека поразки повстання змусила залишити Польщу. Він виїхав у Дрезден, а потім з дипломатичною місією в Лондон, згодом до Парижа. Тут у 1831 р. вийшли в світ два перших томи творів поета. Через деякий час він переїхав до Женеви, де плідно працював і створив знамениту романтичну драму “Кордіан” (1834).

    Свій улюблений твір – романтичну трагедію-казку“ Балладина” автор написав у 1834 р. В 1836 р. Ю. Словацький здійснив дворічну подорож на Схід. Він побував у Греції, Єгипті, Палестині, Сірії. Під враженням від мандрів створив велику поему “Подорож із Неаполя до святих місць”. У 1838 р. в горах Лівану створив поему “Ангеллі”. 1840 р. приступає до праці над поемою “Беньовський”, яка за жанром нагадувала “Дон Жуана” Байрона, а також пише “Лілла Венеда” (1840), драму “Фантазії”.

    У 1842 р. Ю. Словацький став членом гуртка “Коло” Тов’янського, намагався створити свою філософсько-містичну систему. В ці роки поет особливо захопився мистецтвом бароко.

    Написав ряд творів на українську тематику: “Пісня козацької дівчини” (1829), драму “Ян Казімеж” (1841), поему “Змій” (1831) та ін.

    Усе своє життя Ю. Словацький був переповнений ідеями активної революційної боротьби. Тому в 1848 р., коли стало відомо про підготовку Краківського повстання, він поспішив у Познань. Знову писав повстанські вірші (“І вийде сто робітників”). Хворий на туберкульоз, 3 квітня 1849 р. поет помер.

    9 червня 1927 р. урна з прахом Юліуша Словацького була доставлена з Парижа до Кракова. Тут у підземеллях Краківського замку – Вавелі його саркофаг стоїть поруч із саркофагом А. Міцкевича.

    Кременець надзвичайно пишається своїм поетом, саме тут одна із вулиць, де народився поет,  названа його іменем, саме тут знаходиться єдиний в світі літературно-меморіальний музей  Словацького, реставрований у 2002 і урочисто відкритий у 2004 році, саме тут щорічно проводиться міжнародний літературно-мистецький форум «Діалог двох культур», в якому беруть участь культурно-громадські діячі України та Польщі, саме тут на старовинному Туницькому кладовищі знайшла свій вічний спочинок мама поета-Соломея Словацька, саме у нашому місті центральна бібліотека носить імя великого поета. Тож ми запрощуємо всіх , хто бажає ознайомитись ближче з життям та творчістю Юліуша Словацького завітати в наше місто, в музей-садибу, у нашу бібліотеку.


Немає коментарів:

Дописати коментар