пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

                             Поет і учений світової слави


                           (До 130 річчя від дня народження О.Неприцького-Грановського)

     Серед українців, доля яких закинула далеко від рідної землі на теренах США чи не найбільш популярним було ім'я нашого славного земляка Олександра Неприцького-Грановського - українського письменника , ученого- ентомолога , уродженця с.В.Бережці  Кременецького району. Будучи сином сільського коваля , ще змалку Олександр виявив великий хист до навчання і був найкрашим учнем школи. З першими його віршами  і особисто  з юним поетом познайомилась Леся Українка, яка  гостювала у Марії Биковської  в с. В.Бережці . Наслідком цього знайомства стало написання першого вірша у київському часописі "Рідний край", який редагувала Олена Пчілка. Навчаючись у київському комерційному інституті , юнак студіював економіку, історію, літературу, мистецтво. Він був членом "Просвіти", привозив заборонену літературу, що породило підозру поліції. Довелося виїздити за кордон. Заробивши гроші на навчання, він закінчив коледж і став учителем біології та присвятив своє життя ентомології-науці про комах. У 1925 році у Вісконтському університеті здобув ступінь доктора філософії у галузі бібологічних наук. У 1930 р.  О. Неприцького-Грановського запросили на посаду професора ентомології та економічної зоології до найбільшого у США університету - Міннесотського, де він розгорнув наукові дослідження.
        Олександр Неприцький-Грановський відомий і як поет (видав вісім авторських поетичних збірок), і як художник-писанкар, і як громадсько-політичний діяч. Вчений залишив пристойну наукову спадщину, підготував багато учнів, що стали видатними вченими, з його ім'ям повязують створення першої у США біостанції та заповідника Ітака. У 1938 році Грановський вирішив заснувати Український науковий інститут "для спільної праці в ім'я наукового прогресу". Олександр Неприцький-Грановський неодноразово був нагороджений вищими відзнакам Америки , але до кінця днів залишався вірним сином України.
  Прожив він довге і плідне життя - майже 90 літ і помер далеко від Батьківщини 4 листопада 1976 року у м. Паул, штат Міннесота, де і похований.
     У 1992 році на подвір'ї Неприцьких у с. В. Бережці відкрито меморіальну таблицю з написом: "У цій садибі минули дитячі і юнацькі  роки відомого українського поета світової слави,  ученого Олександра  Неприцького- Грановського (1887-1976 рр.)
     Одну із вулиць Кременця названо також його іменем. Ряд матеріалів представлено в експозиції одного із залів Кременецького краєзнавчого музею. Відкрито літературно-меморіальний музей О. Неприцького - Грановського і  у рідному селі вченого.


Колекція ляльок зібрана родиною Неприцьких-Грановських , яка передана музею.




     Ім'я Олександра  Неприцького-Грановського потрапило до третього тому "Української літературної енциклопедії". Статті про громадську та політичну діяльність, його культурно-мистецьку спадщину друкувались у багатьох часописах США, України та інших країн.
Детальніша інформація про знаного земляка О.  Неприцького-Грановського розмішена на сторінці  блогу "Історичні долі і наш край".
   

Немає коментарів:

Дописати коментар