пʼятницю, 17 червня 2022 р.

 Доброго дня шановні шанувальники нашого блогу! Знову повертаємось до рубрики блогу , де викладаються стародавні рецепти української кухні нашого регіону. Сьогодні пропонуємо вашій увазі рецепти знаних господинь с. Шпиколоси, які зібрала і записала бібліотекар сільської бібліотеки Юлія Котик. Колись готували смачні 

Галушки затерті маком.Для цього місили тісто як на вареники,виробляли галушки і відварювали їх у підсоленій воді, відкидали на дуршлаг,щоб стікла вода.Тим часом підготовлювали макову суміш: розтертий мак змішували з розігрітим вершковим маслом,додавали цукор і проварювали суміш 3-5 хвилин. Готову суміш додавали до готових галушок.


Не менш смачною була Кваша, яку потрібно було готувати з різного борошна. Квашу готувили з двох частин житнього та однієї частини гречаного борошна та невеликої кількості житнього солоду. Борошно змішували,запарювали окропом,розводили до густоти рідкого тіста і ставили на ніч у тепле місце для скисання. Таке солодке молоде тісто вранці варили у горщику, стежачи, щоб кваша не "втекла". Вживали квашу як на сніданок , так і на вечерю , а також на десерт в обідню пору. Літом квашу заправляли різними ягодами, а зимою додавали калину чи сушені відварені товчені груші. 








Немає коментарів:

Дописати коментар