пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

 Українська стародавня кухня : рецепти наших бабусь

Сьогодні знайомимо вас зі стравами стародавньої української кухні , які підібрала для нас  бібліотекар села Плоске Алла Моронжук , а з нею в свою чергу поділилась найстарша господиня села - пані Ольга Варфоломіївна Саган. Отже:

Ляк - це пісна страва, яка готувалась в піст , а частіше на Святу вечерю - 6 січня. Варився узвар на картоплі. Коли картопля ,звариться її товкли товкачкою на пюре і далі продовжували варити, додавши оселедець великими шматочками. Поки страва варилась, підготовляли зажарку з цибулі та моркви на олії. Все з'єднували і підбивали мукою, коли все прокипить,доводили до смаку, додаючи спеції (сіль, перець) і страва-готова.



Пампушки розчинені з цибулею- це дуже смачна страва . Готували їх слідуючим способом: розчиняли  дріжджове тісто (вода,сіль,цукор,олія і доводять розчин до кипіння). Коли розчин вистигне, додавали різану цибульку, дріжджі та борощно, та замішували тісто. Ставили , щоб підійшло і після того смажили на олії на пательні до румяної шкірочки. В макітрі розтирали часник і клали туди пампушки, перемішуючи  з часником. Подавали їх з червоним борщем , або до столу в пісні дні.


Голубці з пшоном та грибами - страва також пісна, а готували її так: відпарювали капусту, на воді варили пшоно до повної готовності. підсмажували на пательні цибулю, моркву та гриби. Пшоно перемішували з піджаркою ,заправляли до смаку з сіллю та перцем. Після того виробляли голубці, складали до чугунного банячка, заливаючи олією з водоюі ставили тушитись у піч, там вони мліли до повної готовності. Коли їх виймали з печі, то запах смакоти стояв на всю вулицю-згадує пані Ольга.


Душенина - одна із страв , яка належить до стародавньої кухні і готували її на Різдво, Паску , престольні празники ,без цієї страви не обходилось жодне весілля чи хрестини. Пані Ольга має аж два рецепти цієї смакоти. Тож на узварі грушок тушкували свинне м'ясо чи телятину. Порізане невеликими шматочками м'ясо тушкувалось до готовності у печі ,приправлялось спеціями та добавлялась тушкована морква. Коли м'ясо було готове, до нього додавали варені груші і підбивали борошном. І знову ставили до печі. Коли цей делікатес ставили на стіл, його з'їдали миттєво. Це один з рецептів, а за другим рецептом брали свинину, різали шматками середньої величини ,обвалювали у борошні і складали до глиняного горщика. Вміст заливали окропом чи сироваткою, або ж сметаною, іноді для цього використовували сирівець, додавали сиру цибулю,моркву,спеції,сіль і тушкували у печі до готовності. Споживали таке м'ясо з різними гарнірами ,щедро поливаючи підливою.


Затірка - це була буденна страва, яка готувалась майже у кожній сім'ї. Заміщувалось тісто, як на вареники,рвалось невеличкими шматочками і кидалось варитись на підсолений окріп , коли рванці були готові, то їх заправляли підсмаженим салом,перцем та сіллю.При подачі на стіл додавали солоний сир, який саме і був ізюминкою цього блюда. Це дуже смачна і ситна їжа.






Немає коментарів:

Дописати коментар