пʼятницю, 19 червня 2020 р.

                                "Нам не дано забути..."

      Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Безперечно , Друга світова війна стала найбільш масштабним і кривавим конфліктом, з усіх, які будь-коли гриміли на нашій планеті протягом усієї історії людства. До того ж в ході цієї війни було вперше використано ядерну зброю. Всього у війні взяла участь 61 країна на всіх континентах, що і дало підстави назвати цю війну Світовою, а дати її початку і закінчення вважаються найбільш знаковими для історії всього людства.
      Загальні демографічні втрати України-включно з убитими, жертвами концтаборів,  депортованими та евакуйованими - становлять не менше 14 млн. чоловік. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося лише 27,4 мільйона чоловік. Загалом у Другій світовій війні загинув кожен п'ятий українець. Під час евакуації з України на Схід було забрано близько тисячі найкращих промислових підприємств України, які після війни не повернулися в рідні міста. Україна постраждала найбільше у цій війні від глибоких ран, нанесених містам та селам, промисловості, сільському господарству, а головне людським життям та долям. 
     Щоб жахливі події тих років не повторилися, країни-учасниці створили Організацію Обєднаних Націй, яка до тепер прагне зберегти безпеку у всьому світі. Використання  ядерної зброї також показало світові, наскільки руйнівним є цей вид зброї, тому всі країни підписали угоду про заборону її виробництва і використання.
    Бібліотеки Кременецької ЦБС щороку вшановують пам'ять про тих, хто віддав своє життя за рідну Україну-неньку. І хоч ми сьогодні не обслуговуємо читачів,  в зв'язку з карантинними заходами, проте хочемо онлайн ознайомити всіх бажаючих з книгами, які висвітлюють частину історії ,а саме Другу світову війну, і знаходяться  у нашій центральній бібліотеці ім. Ю.Словацького. А після карантину ви зможете ознайомитись з ними ближче та перечитати їх.


Немає коментарів:

Дописати коментар