пʼятницю, 22 березня 2019 р.


Березневі послання: відгомін мистецького марафону    
 21 березня в Центральній бібліотеці ім. Юліуша Словацького відбувся мистецький марафон до Всесвітнього дня поезії «Березневі послання». На захід приїхали письменники з Львівської, Рівненської та Вінницької областей та міста Кременця, послухати поезії яких змогли усі охочі. Марафон модерував Сергій Синюк.
Розпочався захід із семінару-практикуму для бібліотечних працівників «Сучасна бібліотека – формула успіху», на якому особливу увагу звернули на форми популяризації діяльності бібліотеки та особливості висвітлення у соцмережах проведених заходів.
     Також для співробітників виступила з сучасним бібліотренінгом директорка бібліотеки імені Романа Іваничука (м.Львів) – Тетяна Пилипець,яка поділилась секретами успішного ведення бібліотеки з власного досвіду, пояснивши, що успіх самої бібліотеки залежить від особистого бренду бібліотекаря:
«Особистий бренд працює саме так, що ти випрацьовуєш і виробляєш свою незамінність. І якщо я знайшла свою незамінність в такому великому місті – місті спокус і місті такої архіконкуренції як Львів,  то я думаю магія малих міст є в тому, що свою незамінність і брендову особливість і цю успішність кожна людина може знайти на місці».
Пані Тетяна акцентувала увагу на важливості участі в літературних фестивалях, продажі книг на книжкових ярмарках, співпраці зі ЗМІ, а також поспілкувалась з бібліотекарями про те, як вони працюють над виробленням власного бренду.
      Своїм досвідом роботи поділилися завідувач бібліотеки-філії с.Горинка Роговська Л.С. та бібліотекар бібліотеки-філії с.Кушлин ПанчукЛ.П.
       Не менш плідною виявилося знайомство з письменницею з Вінничини – Наталією Доляк. Авторка низки книг на міграційну тематику розповіла про історію свого життя, як прийшла до письменницької діяльності, та що стало основними мотивами її творчості. «Другий мій роман (розповідає авторка), автобіографічний стовідсотково, він вийшов під назвою «Заплакана Європа» – це моя історія, власне. Це історія про те, що в 1990 році я зі своїм чоловіком тікала з Радянського союзу і просила політичного притулку спочатку в Швеції, потім в Фінляндії. З Швеції нас депортували, а я була вагітна на сьомому місяці, коли ми тікали з Радянського союзу. Дитину родила в Фінляндії і, проживши там два роки, сталася дуже прикра подія – мій чоловік, тепер вже колишній, забрав дитину, по великому рахунку викрав і втік, а мене депортували в Україну і я 2 роки була без дитини. Потім світами шукала дитину і врешті-решт в Великобританії викрала її і привезла в Україну. Тобто така історія не могла залишитись незаписаною»,  – розповіла письменниця. Її  історії близькі чи не кожній людині, а в багатьох героях  можна побачити себе, адже їх прототипами були реальні люди.
     Після офіційної частини кожен охочий зміг почути авторську поезію запрошених та кременецьких митців, зокрема Сергія Синюка,  Людмили Пуляєвої, Романа Левандовського, Вікторії Климентовської та ін. Вірші поетів були присвячені різноманітній тематиці: дитинству, природі, коханню, силі духу та ролі жінки, проте всіх об’єднало одне – любов до поезії.
       Також низку поетичних творів в музичній обробці подарували письменниця Валентина Люліч, письменник та співак Олександр Свєтогоров. Вони довели, що співана поезія користується не меншою популярністю, ніж звичайна. Зокрема Олександр Свєтогоров сказав: «Через музику можна популяризувати українську культуру. І моя мета – популяризувати українську поезію через музику. Я поставив собі таку ціль і йду до неї».
         Під час всього заходу присутні змогли поспілкуватись з письменниками та при бажанні придбати їхні книги для своїх бібліотек чи приватних колекцій.


















Немає коментарів:

Дописати коментар