середу, 20 березня 2019 р.

 Іван Степанович Мазепа - український політичний, військовий діяч, дипломат, 
гетьман Війська Запорозького.    
(380 років від дня народження)
   МАЗЕПА ІВАН СТЕПАНОВИЧ – гетьман України (1687-1709 рр.); видатний державно політичний і культурний діяч кінця XVII – поч. XVIII ст. Народився 20 березня 1639 р. у с. Мазепинці (нині Білоцерківський район Київської області)

        І.Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років (8081 днів). Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури. 
        На початку XVIII ст., в умовах Північної війни (1700-1721), гетьман І.Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави. 
         Помер у ніч з 21 на 22 вересня 1709 р. у с. Варниця поблизу м. Бендери. Похований у монастирі Св. Георгія (Юрія) м. Галац (Румунія).  
          З нагоди річниці гетьмана у читальному залі бібліотеки ім.Ю.Словацького організавано книжкову виставку : "І вольностей бороніте. Нехай вічна буде слава. Же през шаблю маєм права." (Іван Мазепа)


Немає коментарів:

Дописати коментар