вівторок, 5 вересня 2017 р.

   

   Вшанування у Кременці пам'яті Юліуша Словацького - подія  особлива. Роки не затушовують його величі. Поет і надалі промовляє до нас не тільки як геніальний польський поет і драматург, але й як наш великий земляк. І тому все, що пов'язане з іменем Ю.Словацького викликає великий інтерес у кременчан.
     Юліуш Словацький був сином професора й онуком управителя Кременецького ліцею – освітнього закладу європейського рівня. Кременець називають і «Волинськими Афінами», і «Воротами раю». У вересні 1809 року, коли тут народився майбутній поет, у місті вирувало суспільне й наукове життя. Багата історія краю, його поліконфесійність сприяли творчому розвиткові малого Юліуша.
   Словацький – особистість символічна не лише в літературі, а й в історії двох народів. Бо вважав, що має дві батьківщини – Україну і Польщу. Вже живучи поза Україною і в еміграції, куди вимушено потрапив після підтримки польського повстання проти царя, він з великим інтересом вивчав історію України. Його поеми «Вацлав», «Мазепа», «Змій», «Ян Казимеж», створена у Кременці поетична повість «Ян Білецький» та інші базуються на українському фольклорі та козацькій історії. Українські традиції Словацького проглядаються у романістиці сучасних польських авторів.




    Справжній скарб – збережені 142 листи Юліуша Словацького до матері, які він писав з паризької еміграції. Його душа сюди летіла. Тут мешкала його мама, він любив цей край, і це видно з його листів.  27 із них переклала колишній науковий працівник Кременецького краєзнавчого музею Маргарита Гецевич, яка віддала до музею ім Ю Совацького свої рукописи – це листи із кременецькими мотивами. До 200-річчя від дня народження Словацького їх видано – вперше в Україні. Досі такої книги не було -зазначає директор музею Т.Сеніна.
     «Може, буду колись тихо спати на кременецькому цвинтарі під тінню черешеньки, що осіняє могилу бабуні. О, коли б так було!», – писав в одному з таких листів Юліуш. Не сталося… 40-річний Словацький помер в еміграції від туберкульозу. Згодом його прах перенесли з Монмартру в крипту Національних пророків Краківського замку, поряд із прахом Міцкевича. 


   Дні урочистості пам'яті Ю.Словацького проходять цими днями у музеї  поета, що знаходиться у родинному будинку Юліуша , у центральній бібліотеці, що носить імя Ю.Словацького,у бібліотеці педагогічної академії, де проводяться  семінари-пленери, в яких беруть участь як українські так і польські поціновувачі творчості великого поета, знаного земляка -  Ю.Словацького.


Немає коментарів:

Дописати коментар