Стародавня українська кухня: рецепти моєї бабусі
Сьогодні бібліотекар бібліотеки с. Плоске Алла
Моронжук знайомить нас з стародавніми
рецептами , якими люб’язно поділилась
знана господиня села, берегиня домашнього вогнища, Ольга Варфоломіївна Саган.
Деякі з цих страв готувались переважно у піст і до пісної вечері в переддень
Різдва.
Ляк.
Відварювали картоплю, при цьому відвар не
виливали. Картоплю товкли товкачкою до консистенції п’юре. Поєднували відвар з картоплею,
додаючи великі шматки чищеного оселедця
і знову варили до готовності оселедця. Окремо підсмажували на олії моркву з
цибулею. Все з’єднували
, підбиваючи підсмаженим борошном і
доводили до кипіння. Доводили страву до смаку і подавали до столу.
Пампушки розчинені з цибулею – надзвичайно смачні. Розчиняється дріжджове тісто. Для цього береться вода,сіль,цукор,олія ( пропорція як на звичайні пампушки) і доводиться до кипіння. Коли вистигне , додати цибулю , різану кубиками, дріжджі і борошно. Все добре перемішати і поставити в тепле місце,щоб підійшло. Смажимо на олії пампушки і гарячими приправляємо розтертим часником, подають такі пампушки зазвичай у макітрі.
Голубці з пшоном і грибами. Необхідно відпарити капусту і розібрати пелюстки. Для начинки на воді відварювали до готовності пшоно. Підсмажували різану цибулю, терту моркву та відварені різані гриби і додавали піджарку до пшона, все ретельно перемішували , додаючи сіль та перець до смаку. З капустяного листя та фаршу формували голубці, які ретельно складали в чугунку,заливали водою з олією і ставили до печі тушитися. Гарячі подавались до столу.
Душенина
(рецепт 1) Це старовинна страва, яку готували на великі свята: Різдво чи Паску, або
престольні празники. Без цієї страви не обходилось ні одне весілля чи хрестини.
Щоб приготувати душенину необхідно відварити сушені груші. Середніми кусочками м'ясо телятини , або свинини тушкуємо до готовності, додавши грушевий узвар . Коли м'ясо майже готове , його приправити сіллю та спеціями до смаку та додати підсмажену моркву. До готового м’яса додати відварені груші та підсмаженого борошна і відправити до печі, щоб добре протушкувалось. Гарячою страву подають на святковий стіл.
Душенина(рецепт 2) М’ясо (частіше свинину) порізати шматочками середньої величини,обваляти в борошні і скласти до горщика, залити окропом (часто використовували сироватку, або сметану), додати сиру цибулю, моркву, спеції, сіль і тушкувати все до готовності. Подавали до столу разом з картоплею, або кашею ,щедро поливаючи підливою. Іноді душенину готували разом з картоплею.
Затірка Це буденна страва , яка готовилась майже у кожній сім’ї. Замішувалось тісто як на вареники ,рвалось шматочками і варилось в підсоленому окропі до готовності. Коли рванці спливали,проварити до готовності, злити воду і заправити страву салом. Сала давали доволі багато, заправляли перцем. При подачі на стіл додавали солоний сир. Саме солоний сир і давав основний смак і ситність страві.
Немає коментарів:
Дописати коментар