Продовжуємо нашу рубрику "Стародавня українська кухня: рецепти моєї бабусі" новими матеріалами.
Сьогодні
ділимось рецептами стародавньої кухні ,які представила нам бібліотекар
села Кушлин Людмила Панчук. Записані
вони зі слів Шарун Надії Кирилівни, а її
навчала колись приготуванню цих страв мама пані Надії - Голуб Соломія Іванівна.
«Борщ з карасями» Для приготування борщу необхідно взяти: 500 гр. карасів,400 гр. свіжої капусти,по одному кореню петрушки та моркви,1 цибулину,400 гр.картоплі,250 гр. червоного буряка,1/2 склянки квасолі, 2,5 ложки оцту або можна замінити 1 склянкою бурякового квасу,,20 гр.сушених грибів,1 ст.ложка борошна,2,5 ст. ложок олії,2 лаврових листочки, 1 ст. ложка дрібно посіченої петрушки.
«Картопля
з маком» Для
приготування цього блюда необхідно запарити 3-4 ст. ложки маку і добре його
розтерти макогоном. 1 кілограм картоплі відварити і протерти через сито (в наш
час можна пропустити через м’ясорубку),
до картоплі додати мак, 1 ст. ложку масла та ¾ склянки кип’яченого молока,все
добре вимішати. До столу подавати гарячу.
«Каша
грибна чумацька» Напевно
таку кашу готували колись чумаки, коли їздили по сіль до Криму. Щоб приготувати
таку кашу необхідно взяти 2 склянки пшона, добре промити і відварити до пів
готовності. Свіжі гриби (1 кг.) порізати невеличкими шматками і обсмажити на
салі з цибулею (100гр.сала; 1-2 цибулини), додати до них пшоно,посолити і
варити до готовності,каша має бути розсипчастою. При подачі на стіл, кашу
посипати м’ятою.
«Потапці з молоком та медом» 300 гр. пшеничного хліба порізати на кубики і обсмажити до золотистого кольору на маслі , вмакаючи в збиті яйця з молоком (1/2 склянки молока,1 яйце). При подачі на стіл поливати потапці медом.
«Вареники з квасолею та грибами» Замісити звичайне тісто для вареників. Для начини потрібно: квасолю (1,5 стакана) перебрати, промити ,замочити і відварити до готовності. Перетерти через сито,або перемолоти. До квасолевої маси додати підсмаженої цибулі (2 цибулини) на олії (4 ст.ложки) ,подрібнені відварені гриби (100 гр.сушених грибів і відварених),мелений перець,сіль-до смаку. Все добре перемішати. Зліпити вареники і відварити, при подачі до столу полити маслом.
«Киселиця» Для цього рецепту згодяться свіжі або сушені
сливи. Їх потрібно промити та відварити. Відвар не виливати. Вистиглі сливи перетерти через сито, змішати
з сливовим відваром та довести до кипіння. Туди ж всипати підсмажене
кукурудзяне борошно, або манну крупу, посолодити і варити до готовності. На
0,5кг. свіжих слив ,або 200 гр. сушених необхідно взяти 3 ст. ложки
кукурудзяного борошна (манки), ¾ склянки цукру,5 склянок води.
«Черешнянка» Щоб приготовити
Черешнянку,необхідно перебрати 0,5 кг. черешні , промити її та видалити
кісточки. Залити 7 склянками води та проварити до розварювання . Ягоди
перетерти через сито, всипати підсушене борошно (½ склянки) з цукром (1 склянка),знову
добре проварити і заправити сметаною( ½ склянки). До столу Черешнянку подають
гарячою.
Немає коментарів:
Дописати коментар