середу, 21 листопада 2018 р.

21 ЛИСТОПАДА В НАШІЙ КРАЇНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ. В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ БУЛО БАГАТО ТРАГІЧНИХ ПЕРІОДІВ ТА ПОДІЙ. В НАШ ЧАС В ІСТОРІЮ УВІЙШЛА ЩЕ ОДНА ПОДІЯ – МАЙДАН, ЯКИЙ ЗМІНИВ НАШУ ДЕРЖАВУ ТА НАШ НАРОД І НАШЕ ЖИТТЯ.
В такі трагічні періоди завжди на захист своєї землі, своєї держави ставали кращі представники українського народу. Борців Майдану об’єднало бажання жити у вільній країні, з справедливим та світлим майбутнім. За ці ідеали на Майдані пролилася кров. Так з’явилася Небесна сотня – це патріоти, які віддали життя за свої переконання. І тепер для народу України є святим обов’язком гідно вшановувати Героїв. В ці дні вся Україна вшановує Героїв Небесної сотні. Один із тих небесних журавлів є наш Сашко Капінос...



      Гордість для батьків, герой для земляків і відважний бойовий товариш для побратимів – саме таким назавжди запам’ятають його.
Він був активним на Євромайдані, служив у сотні «Волинська Січ». За незламний дух мав псевдонім «Кремінь». 
     У соцмережі він писав: «Сьогодні мусить кожен віднайти в собі оцього господаря, якими були наші діди-прадіди! Господаря своєї землі! Отоді і запануємо у своїй сторонці… А інакше ніяк». Проце мріяв,за це боровся, але як і іншим небесним журавлям-не судилося...
     Ввечері 18 лютого 2014 року між 21:00 та 22:00 годинами отримав поранення голови від вибуху гранати під час атаки силовиків біля барикади поблизу Будинку профспілок. 19 лютого помер після 4-годинної операції в лікарні — зупинилось, не витримало серце.
    20 лютого в Архікатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (УГКЦ) у Тернополі в день жалоби відслужили Святу Літургію за невинно убієнними в час мирних акцій у Києві Олександром Капіносом та Устимом Голоднюком. Поховали Сашка у рідному селі Куликів , що  на Кременеччині.
   10 березня 2014 року у рідному селі відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Олександрові Капіносу, яку встановили на клубі.
   А на День Незалежності 24 серпня 2014 року в с.Дунаєві (де навчався Сашко Капінос)відкрили пам’ятник Герою Небесної сотні та назвали вулицю його ім'ям.
    Встановлено і пам’ятну дошку на будівлі корпусу № 2 Національного лісотехнічного університету України.
    Олександру Капіносу присвоєно  звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (21 листопада 2014, посмертно) — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, а також  Медаль «За жертовність і любов до України» (УПЦ КП, червень 2015) (посмертно)


Немає коментарів:

Дописати коментар